728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

  Συνέδριο της Ν.Δ. - απάντηση στα αδιέξοδα της χώρας και της κοινωνίας-Γράφει ο Δημητρης Κρανιάς

  Όταν μια χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο το συνέδριο του κόμματος που δείχνει ως η μόνη εναλλακτική λύση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το ζήτημα είναι πως αυτό θα αποτελέσει πραγματικό εργαλείο  επικοινωνίας με την κοινωνία.
  Μετά την απομυθοποίηση της αριστερής πρακτικής και την αποδόμηση της αριστερής ιδεολογίας όλα πλέον ξεκινούν από μηδενική βάση για τους πολίτες.
  Οι πολίτες πλέον ψάχνουν πέρα από μια ευθεία
  νοητή γραμμή του τύπου δεξιά-κέντρο-αριστερά. Αναζητούν το κόμμα, την παράταξη, το φορέα, τον αρχηγό  που θα μπορέσει να δώσει λύσεις.
  Οι μύθοι και οι μαγικές λύσεις κατέρρευσαν με την υπογραφή του Μνημονίου της Αριστεράς.
  Το κυρίαρχο ερώτημα λοιπόν είναι πως μετατρέπεις ένα κομματικό συνέδριο σε αξιόπιστο εργαλείο προ-κυβερνητικής ετοιμασίας. Οι ψηφοφόροι σήμερα κοιτούν από μακριά τα κομματικά δρώμενα.  Βρίσκονται πάνω σε μια γέφυρα και πολύ άνετα επιλέγουν τη μια η την άλλη πλευρά της στις εκλογές χωρίς να εγκλωβίζονται από ιδεολογικές προκαταλήψεις  η  ταυτότητες.
  Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και οι όποιες μεταβολές εισάγει σε καταστατικό και οργανωτικό επίπεδο έχει να αποδείξει ότι το κόμμα αυτό θα προτάξει στις αλλαγές πολιτικά κριτήρια, που θα το μετατρέψουν σε μηχανισμό  ο οποίος αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές μεταβολές και διεργασίες.
  Ο ουσιαστικός αντίπαλος είναι ο λαϊκισμός και  το ψέμα. Και τα δύο οδηγούν σε διαζύγιο με την πραγματικότητα. Η ασφάλεια, η διαφάνεια και η δημοκρατική προσήλωση είναι τα εργαλεία του  πολιτικού επαναπροσδιορισμού της Νέας Δημοκρατίας.
  Στο ρευστό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της το κύμα των νεόπτωχων πολιτών (άνεργοι, μεσαία οικονομικά τάξη που αδυνατεί να  εκπληρώσει στοιχειώδεις υποχρεώσεις κ.α.)  πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενός φιλελεύθερου κόμματος με κοινωνικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά. Κανείς από αυτούς δεν πρέπει να αφεθεί πίσω, κανείς από αυτούς δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος. Η ασφάλεια στην υγεία, στην παιδεία και την εργασία είναι προτεραιότητες για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση και αφορά μισθωτούς και επαγγελματίες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  Η διαφάνεια είναι το σημαντικότερο αιτούμενο για να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη ο πολίτης στην πολιτική. Αυτή αποτελεί ίσως και το μόνο εργαλείο για να απομυθοποιηθεί η <<βιομηχανία σκανδάλων>> που ναρκοθετεί το πολιτικό μας σύστημα και θέτει πλαστά διλήμματα  την ώρα που απαιτείται εμπέδωση της κατάφασης ότι το παράνομο είναι και ανήθικο και βλαπτικό για την κοινωνία. Δεν μπορούμε να φτάνουμε στο σημείο άνθρωποι που επαίρονται για την τήρηση διπλών βιβλίων ως  δήμαρχοι να ανταμείβονται στη συνέχεια με τη θέση του υπουργού. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε τα συμπλέγματα και στο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών.
  Το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του έχουν κόστος. Αντί λοιπόν όλοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους ίσως ήλθε η ώρα να περάσουμε στην απόλυτα διαφανή δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση αυτού του συστήματος. Όλα πάνω από το τραπέζι, όλα στο φως του ήλιου. Και φυσικά το ζήτημα της διαφάνειας δεν αφορά μόνον τα οικονομικά, αφορά και κριτήρια επιλογής στελεχών στις θέσεις ευθύνης, αφορά και πολιτικές προτεραιότητες, αφορά και κυβερνητικές δράσεις.
  Αυτό θα δημιουργήσει έναν αυτόματο μηχανισμό λογοδοσίας και θα ενισχύσει την επιλογή των καλύτερων και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών. Στο ίδιο πλαίσιο οι ετήσιοι απολογισμοί πεπραγμένων θα αναδείξουν το όποιο θετικό έργο παράγεται αφού οι απολογισμοί δε θα είναι αντικείμενο, μόνον, κριτικής αλλά εφαλτήρια για τα επόμενα βήματα βελτίωσης και προόδου.
  Τόσο η ασφάλεια όσο και η διαφάνεια αποτελούν κύρια στηρίγματα εμπέδωσης  της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν όταν οι πολίτες αγωνιούν καθημερινά για την επιβίωσή τους , όπως επίσης όταν έχουν την αίσθηση ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν γι αυτούς χωρίς αυτούς.
  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία. Όλα τα στελέχη του κόμματος επενδύουν σε αυτόν για ουσιαστικό, λειτουργικό και αποτελεσματικό μετασχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και του κράτους αύριο. Οι συνθήκες επιτρέπουν στον ίδιο και την ηγετική ομάδα που έχει επιλέξει να μη χρειάζεται <<αυλή>>.
  Όσο περισσότερο ανοιχτές και δημοκρατικές είναι οι διαδικασίες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο φορέα του οποίου ηγείται. Η νίκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το εργαλείο για τη διεύρυνση της κοινωνικής εμπιστοσύνης. Καμία μεταρρύθμιση δε θα πετύχει αν δεν τη στηρίξει μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία, χωρίς αυτή κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα καταλήξει διορθωτική κίνηση καλλωπισμού.
  Οι ειλικρινείς και ευθείες τοποθετήσεις που οδήγησαν το Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος αποτελούν το διάδρομο για τη διεύρυνση της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας στις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτές συνήθως δεν κρίνουν με τις ταμπέλες δεξιά, κέντρο, αριστερά. Κρίνουν με τις ευκαιρίες που ανοίγονται, με τις ορατές προοπτικές και τη δυνατότητα για αποτελέσματα.
  πηγη http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=794121

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Συνέδριο της Ν.Δ. - απάντηση στα αδιέξοδα της χώρας και της κοινωνίας-Γράφει ο Δημητρης Κρανιάς Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top