728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

  Π.Α.ΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΔΟΕ»

  Κοινοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σε όλους τους Γενικούς Συμβούλους το πόρισμα Ειδικής Ομάδας Εργασίας σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ. Η ομάδα απαρτιζόταν από κυβερνητικούς – υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και εκπρόσωπο της ΠΟΕ – ΔΟΥ, μετά από σχετική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε σε προηγούμενη Εκτελεστική Επιτροπή όπου ετέθη το θέμα.

  Αν και το εν λόγω πόρισμα είναι ελλιπές, το περιεχόμενό του φωτίζει το βασικό συμπέρασμα που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να κρατήσουμε. Αυτό είναι το εξής:
  Επιβεβαιώνεται η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαλύσει το ΣΔΟΕ, αφού: α) με βάση το νέο οργανόγραμμα, προβλέπονται μόνο δύο Επιχειρησιακές Διευθύνσεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, με συνολική δύναμη μόλις τέσσερις (4) Υποδιευθύνσεις και δεκατέσσερα (14) τμήματα και β) περιορίζεται σημαντικά το ίδιο το αντικείμενο του ΣΔΟΕ, αφού οι νέες αρμοδιότητες αφορούν αποκλειστικά τον έλεγχο εθνικών / κοινοτικών δαπανών, ειδικές οικονομικές έρευνες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη δίωξη όπλων / ναρκωτικών. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/14.08.2015) οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ μετατράπηκαν εκ νέου σε δελτία πληροφοριών, υπονομεύοντας στην ουσία την δυνατότητα του ΣΔΟΕ να καταλογίζει φόρους σε ΑΦΜ με πραγματικά μεγάλη φοροδοτική ικανότητα.
  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
  Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ανάγλυφα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν κόπτεται να φορολογήσει την πλουτοκρατία, αυτούς που πραγματικά έχουν, αλλά να εξυπηρετήσει διαχρονικές επιδιώξεις και ανάγκες Ε.Ε. - μονοπωλίων. Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που εξαπολύει μια νέα φορολογική επίθεση στο λαό για… να κλείσει θετικά η αξιολόγηση, με τη διάλυση του ΣΔΟΕ στέλνει «στα αζήτητα»: α) πάνω από 35.000 ελεγμένες υποθέσεις β) πάνω από 20.000 ανοιγμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και γ) χιλιάδες ΑΦΜ υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά μόνο από 600 τελειωμένες υποθέσεις στο ΣΔΟΕ προέκυπταν φόροι που ξεπερνούσαν τα €300 εκ!
  Τα γεγονότα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Έρχονται να επιβεβαιώσουν τις διαχρονικές θέσεις της ΔΑΣ Εφοριακών που πολύ έγκαιρα είχε αναδείξει την πραγματική στόχευση όλων των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτων «αποχρώσεων». Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχαμε προειδοποιήσει για τις αναδιαρθρώσεις που προέβλεπε το περίφημο πόρισμα Καζανέγκρα που έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,  εκχωρήσεις αντικειμένων σε τρίτους και ιδιωτικοποιήσεις.
  Από αυτήν ακριβώς τη σκοπιά πρέπει να κατανοηθούν και πρόσφατα γεγονότα, όπως το «ξήλωμα» των ΔΕΚ (Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων) και η διάλυση του ΣΔΟΕ. Αποτελούν ένα νέο, ποιοτικό άλμα στην υλοποίηση αυτών των αναδιαρθρώσεων, με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε λίγα χέρια, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν χρόνια με τη σύσταση του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΘΕΚ) και των Περιφερειακών και Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ και ΤΕΚ αντίστοιχα). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται λοιπόν και εδώ, να ολοκληρώσει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου, δηλ. την διάλυση του ελέγχου και την εξασφάλιση της φοροασυλίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο αντίπαλος των εργαζομένων, μονοπώλια – Ε.Ε. και οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους, λειτουργούν με σχέδιο, και όχι «ανοργάνωτα» και «σπασμωδικά» όπως συχνά ακούγεται. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων, με ανασύνταξη του κινήματος και εργατική – λαϊκή αντεπίθεση για την απόκρουση των μέτρων, την ανάκτηση των απωλειών.  

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Π.Α.ΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΔΟΕ» Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top