728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

  Δημήτρης Κωστούρος: Ζητείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπομονή

  Στο ξεκαθάρισμα του τοπίου γύρω από το έργο της εκβάθυνσης του Λιμένος Ναυπλίου αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος ακυρώνοντας όλη την φημολογία και τα καταστροφικά σενάρια που είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες. Απέναντι σε όσους επιχείρησαν να εκμεταλευθούν πολιτικά το θέμα ο Δημήτρης
  Κωστούρος στάθηκε με ψυχραιμία και κατέθεσε τον στρατηγικό σχεδιασμό του για την οριστική επίλυση του προβλήματοςΣτην σημερινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων έγινε συζήτηση για το θέμα το λιμανιού. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος δήλωσε:
  «Λιμάνι κάθε εμπόδιο σε καλό, δεν χωρά γκρίνια και μιζέρια.
  Πριν ακόμα βγουν επίσημες ανακοινώσεις, (που σημαίνει ότι μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, άρα διακυβεύονται και συμφέροντα του Δήμου), είχαν βγει ανακοινώσεις που «μοίραζαν ευθύνες».
   Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν.
  α) Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 3.184.000 € βασισμένο σε μελέτη που είχε συνταχθεί από το γραφείο Δ. Πάστρας & Συνεργάτες (Καλαμάτα )το 2011. Τροποποιήθηκε τον 10ο του 2012.   Η μελέτη θεωρήθηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, και το έργο δημοπρατήθηκε.
  β) Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου προέκυψαν διαφορές ανάμεσα στα ευρήματα της εκσκαφής και της μελέτης, με αποτέλεσμα την ανάγκη τροποποίησης του φυσικού και του οικονομικού αντικείμενου του έργου. Δηλαδή παρουσιάστηκε αστοχία της αρχικής μελέτης. Εκπονήθηκε νέα μελέτη η οποία με τα νέα ευρήματα διπλασίασε τον προϋπολογισμό του έργου.
  γ) Επειδή το έργο, ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, οι κινήσεις που μπορούσαν να γίνουν ήταν περιορισμένες και χρονικά (ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων η 31/12/2015), αλλά και οικονομικά
  δ) Ο Δήμος κινήθηκε άμεσα, και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Τατούλη σχεδιάζει την οριστική λύση του θέματος, το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια λύση που θα λύνει μια και καλή το θέμα, και ελπίζουμε να περιλαμβάνει συνολικά και την Λιμενική Ζώνη.
  ε) Εναλλακτικά ο Δήμος εξετάζει και άλλες πιθανές πηγές χρηματοδότησης για το υπόλοιπο του έργου με καταρχήν θετική ανταπόκριση.
  Η Δημοτική αρχή πράγματι θα κριθεί για τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για το αν και κατά πόσο θα τις υλοποιήσει. Σκοπεύουμε να κρατήσουμε τις δεσμεύσεις στο ακέραιο και για το θέμα του Λιμανιού, και για το θέμα της Μαρίνας, και για πολλά- πολλά άλλα θέματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, ή θα σχεδιάσουμε μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου που θα παρουσιάσουμε το προσεχές διάστημα.
  Η Δημοτική Αρχή όμως κρίνεται και στην διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων και δυσκολιών (καθημερινό φαινόμενο) όπως αυτή που προέκυψε στο θέμα της εκβάθυνσης του Λιμανιού. Συστήνουμε λοιπόν λίγο υπομονή και κυρίως ψυχραιμία. Τα θέματα δεν λύνονται με καταστροφολογία αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.
  ΥΓ: Δυστυχώς θα επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά ότι ζητείται σοβαρότητα από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης.
  Εκτός από το παράλογο της πρότασης για μεταφορά του ¨λιμανιού κρουαζιέρας¨ στη μοναδική πλαζ του Ναυπλίου (Αρβανιτιά ) θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:
  1ο: λιμάνια δεν ¨φυτεύονται ¨ όπου σκάει το κύμα!
  2ο: το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ είναι ψηλά για τελωνειακός σταθμός!
  3ο: το beach bar είναι ¨ιδανικό¨ για πύλη εισόδου Schengen θα παρουσιαστεί θέμα με την εφαρμογή του κώδικα ασφαλείας (ISPS code)!!!!»
  Λίγο νωρίτερα ο Χ. Γραμματικόπουλος ειχε εξαπολύσει νέα επίθεση χωρίς όμως να προσθεσει κάποιο νέο στοιχείο δηλώνοντας: Το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού "ναυάγησε" και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι σοβαρές όπως προέκυψε από την σημερινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα υπήρξε πρόταση από τον Χρήστο Γραμματικόπουλο για την εξέταση της δυνατότητας υποδοχής των κρουαζιερόπλοιων από την πλευρά της Αρβανιτιάς όπου δεν υπάρχει πρόβλημα βάθους, οι επιπτώσεις αισθητικά και περιβαλλοντικά είναι μικρές σε σχέση με το λιμάνι και η πρόσβαση είναι εύκολη.
  Κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το έργο της εκβάθυνσης απεδείχθησαν οι λανθασμένες εξ'αρχής μελέτες ως προς τα εδάφη εκσκαφής (260.000 μ3 τα εδάφη κατηγορίας Γ,Δ αντί για 300 μ3!!! που είχαν προβλεφθεί) καθώς και η ολιγωρία του Δήμου στην διαχείριση του προβλήματος όταν αυτό ήταν πλέον γνωστό (από τις 17 Νοεμβρίου του 2014 είχε κατατεθεί στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου γεωτεχνική μελέτη με όλα πλέον τα στοιχεία) και φαινόταν ξεκάθαρα ότι το έργο είχε πέσει έξω 100%, δηλαδή ότι αντί για 3 εκ. χρειάζονταν 6 εκ.!!. Ακολούθησαν ατυχέστατες προσπάθειες μπαλώματος της όλης κατάστασης και τελικά ένα έργο που είχε διαφημιστεί προεκλογικά (μαζί με την... μαρίνα) όσο κανένα άλλο και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2014, έμεινε στην μέση με τις ελπίδες για μία εκ'νέου χρηματοδότηση του να μετατίθενται για το νέο ΕΣΠΑ.
  Έτσι, δυστυχώς, απεδείχθη για πολλοστή φορά η ανεπάρκεια όσων διαχειρίζονται τις τύχες του Δήμου μας στα μεγάλα, στα σοβαρά, στα ουσιαστικά θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον αυτού του τόπου.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Δημήτρης Κωστούρος: Ζητείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπομονή Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top