728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

  «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ & ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

  Το «Όνειρο στο κύμα & Έρως  Ήρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δ.Αβδελιώδη  στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.[Θα ακολουθήσoυν «Το Καμίνι & Το Μοιρολόγι της φώκιας» και, «Η Φόνισσα»]
  Τα αριστουργηματικά διηγήματα του Α.Παπαδιαμάντη, «Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως» μετά τη πρώτη παρουσίαση τους στην Αθήνα και την κατανυκτική υποδοχή τους από το κοινό, με την συγκλονιστική ερμηνεία ενός νέου ηθοποιού, του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, περιοδεύουν φέτος ανά την Ελλάδα.

  «Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απεκδυόμενος συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, φευγαλέας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα  και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη  κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η ‘Αναδυομένη Αφροδίτη’, ενός αγάλματος με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σε όλες του τις μορφές και από όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος και αμετάβλητος.
  Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη για ένα  συνομήλικό του Κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.
  Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμπρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του. Όμως το πάθος μετριάζεται και υποχωρεί, όταν υπακούει στη λογική τάξη. Τότε ο γήινος Έρως  μεταμορφώνεται, και γίνεται Ήρως.»
   Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού. Έτσι η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας και έχει γίνει αποδεκτός με ενθουσιασμό από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Στις σκηνοθεσίες του, ενώνεται φορτωμένο, αίσθημα και ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία, το νήμα του χθες με το σήμερα. Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα τους, απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής.
  Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Άργους – Μυκηνών” Μέγας Αλέξανδρος»  
  θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης                                                                    
  Τίμη Εισιτήριων:
  Ταμείο: 10 ευρώ το κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο (μαθητικό/φοιτητικό/άνεργοι)
  Προπώληση: 5 ευρώ το κανονικό
  Σημείο Προπώλησης: Café Bistro Εν Λευκώ
  Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία,
  Σκηνικός χώρος-Διδασκαλία ερμηνείας: Δήμος Αβδελιώδης
  Μουσική:Debussy, La mer
  Ερμηνεύουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
  Σκιά Μεγαλοδικηγόρου: Γιάννης Κολόι
  Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής, Γιώργος Ζαφειρόπουλος
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 90 λεπτά
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  anagnorisis Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου
  [email protected]

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ & ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top