728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

  Τατούλης «Δυναμική αναπτυξιακή προοπτική για την Πελοπόννησο το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 – 2020»

  «Αποτελεί εδραία πεποίθησή μας ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις η περιφερειακή μας οικονομία αποτελεί δική μας υπόθεση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση και να ενισχυθεί με αρμοδιότητες ο θεσμός της Περιφέρειας».
  Κύριος στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εφαρμογή του Επιχειρησιακού
  Προγράμματος Πελοποννήσου 2014 – 2020, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, είναι η αξιοποίηση του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, το οποίο ίσως να είναι και το μόνο διαθέσιμο στην παρούσα συγκυρία, για τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης στον τρόπο κίνησης της οικονομίας σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.
  «Το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τη νέα Προγραμματική περίοδο, συνάδει απόλυτα με το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας και στρέφεται κυρίως στην καινοτομία, την αειφορία και την εξωστρέφεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και έθεσε τις βασικές προτεραιότητες.
  Σύμφωνα με αυτές θα αναπληρωθεί η υστέρηση της Πελοποννήσου στον τομέα της έρευνας, της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, με κύριο στόχο την εφαρμοσμένη έρευνα και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα. Θα δημιουργηθεί ακόμα μηχανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως την τελευταία ελπίδα για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα αντιμετωπιστούν επίσης τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία αποδοτικότητα στις επενδύσεις στους τομείς της αντιμετώπισης της φτώχειας, της κοινωνικής ένταξης και της αξιοποίησης του νέου ανθρώπινου δυναμικού.
  Στο επίπεδο των υποδομών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε την απαραίτητη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, αλλά και τη ενσωμάτωσή τους στις ανάγκες του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού.
  Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι ανέλαβε ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών την ευθύνη δημιουργίας γραφείου στις Βρυξέλλες, ώστε να βελτιωθεί ο απευθείας διάλογος των Ελληνικών Περιφερειών με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
  «Κύρια κατεύθυνση του προγράμματός μας 2014 – 2020» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι η δημιουργία αναπτυξιακής λογικής στην Πελοπόννησο, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον, θα σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα συμβάλλουν στη διαρκή προσπάθεια επίτευξης της αειφορίας.
  Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι κατά την αναθεώρησή του, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει τελικά μεγαλύτερο ποσό απ’ ότι αρχικά της αναλογούσε, «και αυτό οφείλεται στο σχέδιο, την ετοιμότητα και την πρόνοιά μας να διαθέτουμε ώριμα έργα προς υλοποίηση».
  «Όταν αναλάβαμε την ευθύνη του ΕΣΠΑ την 1/7/2011 το πρόγραμμα βρισκόταν σε τραγική κατάσταση» τόνισε ο Περιφερειάρχης «και πετύχαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στόχους που φαίνονταν ανέφικτοι. Πετύχαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα και όχι να το «τακτοποιήσουμε λογιστικά» όπως γινόταν μέχρι τότε και μάλιστα τα αποτελέσματά του είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνία και την οικονομία της Περιφέρειάς μας».
  Σχολιάζοντας τέλος την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε μείζον ζήτημα τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί από αυτήν εξαρτώνται πολλά ζητήματα καίριας σημασίας για τον τόπο, και τόνισε ότι «δεν εκχωρούμε τίποτα σε κανέναν. Μας ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας, μας ενδιαφέρει το συμφέρον της Περιφέρειάς μας».    

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τατούλης «Δυναμική αναπτυξιακή προοπτική για την Πελοπόννησο το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 – 2020» Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top