728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

  Κιβέρι, επίγειος παράδεισος της Αργολίδας  Εξερευνώντας τα παράλια του Νομού μας δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε στο Κιβέρι, το μικρό παραλιακό χωριό που βρίσκεται σχεδόν 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αργολίδος και πολύ κοντά στη περιοχή των Μύλων. Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια για την έκτασή του Ιστορία, ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δαναός, βασιλιάς του Άργους, αγκυροβόλησε εκεί, ενώ κατά την μεσαιωνική περίοδο, εξαιτίας της εξαιρετικής θέσεώς του, αποτέλεσε μεσαιωνικό φρούριο, όπου κτίστηκε και το κάστρο Chimeres, ερείπια του οποίου δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί.
  Το ταξίδι όμως στην ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Αρχές του 14ου αιώνα το Κιβέρι εξαιτίας του φυσικού του κάλλους ελέγχεται από οικογένεια φράγκων βαρόνων της Αργολίδος και λίγο αργότερα κληρονομείται από τη βασίλισσα της Ισπανίας Ισαβέλλα, η οποία γίνεται και αρχηγός του Κάστρου Chimeres. Μετά από μικρή κατοχή των Ενετών πέφτει στα χέρια των Τούρκων και ακολουθεί τη μαύρη ιστορία σχεδόν όλης της Ελληνικής υπαίθρου. Με την επανάσταση του 1821 μέσα από τα ερείπια του παλιού φράγκικου κάστρου αναγεννάται το χωριό, μπαίνοντας πλέον στην τροχιά της σύγχρονης ιστορίας του, χωρίς βεβαία να λησμονά το ιπποτικό παρελθόν του.
  Πλέον το χωριό μετρά περί τους χίλιους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη θάλασσα και τις συνήθεις αγροκαλλιέργειες του νομού μας. Χάρη στη φυσική ομορφιά της περιοχής προσελκύει αρκετούς τουρίστες αλλά και ντόπιους ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Άλλωστε η παραλία του χωριού ενδείκνυται για μπάνιο και ηρεμία σε έναν τόπο που δεν έχει αλλοιωθεί από την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ είναι μόλις 15 χιλιόμετρα από δυο μεγάλα τουριστικά κέντρα του Νομού μας, το Ναύπλιον και το Άστρος, δεν έχει, όπως θα περίμενε κανείς, καμία μεγάλη ξενοδοχειακή εγκατάσταση. Με τον τρόπο αυτό το μέρος καθίσταται ένας μικρός παραθαλάσσιος παράδεισος.
  Θα ήταν πράγματι παράλειψη μας να μην αναφερθούμε και στα αξιοθέατα της περιοχής. Από την νεότερη ιστορία του τόπου σώζονται σήμερα δυο οικήματα που μοιάζουν με κάστρα. Έχουν διπλό τείχος και περιβάλλονται με πολεμίστρες ενώ χαρακτηριστική είναι και η κρεμαστή γέφυρα του χωριού. Εκτός όμως από την ιστορία το χωριό έχει παίξει σπουδαίο ρόλο και στη λαογραφία του τόπου. Το παιδικό παιχνίδι Βεργώ, που παιζόταν στις γειτονιές του Κιβερίου μετρά αιώνες και αποτελεί μαζί με το ομώνυμο τραγούδι έντονο λαογραφικό στοιχείο της περιοχής. Η ύπαρξη τέτοιων στοιχείων καταδεικνύει την ταυτότητά μας σε μια εποχή που τα ήθη και τα έθιμα είναι άκρως παραγκωνισμένα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κιβέρι, επίγειος παράδεισος της Αργολίδας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top