728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

  Λίμνες, χωριό ταυτόσημο με την κτηνοτροφία


  Ο ξερός τόπος των Λιμνών κατοικείται από περήφανους Αρβανίτες. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 700 και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο χωριό υπάρχουν περισσότερα από 20.000 χιλιάδες γιδοπρόβατα τα οποία μας προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα γάλακτος και κρέατος. Οι Λίμνες είναι ένα πανέμορφο, γραφικό, χωριό το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων στο βορειοανατολικό άκρο του δήμου Μυκηναίων. Την Τρίτη το πρωί η εφημερίδα μας βρέθηκε σε ένα από τα καφενεία του χωριού. Εκεί οι κάτοικοι μας έδειξαν τι θα πει αρβανίτικη φιλοξενία και μιλήσανε για το σήμερα και για το χθες. Για την καθημερινότητά τους αλλά και για την πλούσια ιστορία του χωριού. Αυτό που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι η αρβανίτικη γλώσσα που μιλούν μεταξύ τους οι κάτοικοι και η οποία μεταδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς είναι μόνο προφορική. Οι κάτοικοι μας μιλούν με νοσταλγία για τότε που το χωριό αριθμούσε περισσότερους από 1500 κατοίκους. «Πριν από μερικά χρόνια το χωριό μας είχε πάρα πολύ κόσμο. Τότε καλλιεργούσαμε καπνό. Επειδή δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, το κάθε σπίτι είχε 2-3 μουλάρια. Δηλαδή υπήρχαν στο χωριό περίπου 1000 με 1500 μουλάρια. Ξεκινούσαμε πολύ πρωί για τα χωράφια και γινόταν κυριολεκτικά χαμός από τα πέταλα και τα βουητά των μουλαριών». Όπως μας είπαν με το πέρασμα των χρόνων ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε κατά πολύ. Αρκετοί είναι αυτοί οι κάτοικοι που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό, κυρίως για λόγους εργασίας, και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, την Κόρινθο και σε άλλες πόλεις αλλά και στο εξωτερικό. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα μας είπαν οι κάτοικοι, ότι στην Κόρινθο ζουν περισσότεροι από 2000 Λιμνιάτες.

  «Η ζωή στο χωριό είναι δύσκολη, αλλά δεν μας φοβίζει, έτσι έχουμε μάθει να ζούμε» μας λένε με περηφάνια «όλοι οι κάτοικοι ασχολούμαστε με την κτηνοτροφία. Αυτή είναι η κύρια πηγή εσόδων μας. Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια το χωριό ερημώνει. Όταν πηγαίναμε εμείς δημοτικό, ήμασταν 220 μαθητές. Σήμερα είναι 33 μαζί με τα παιδιά οικονομικών μεταναστών που ζουν εδώ στο χωριό».

  Οι Λίμνες επίσης έχουν πλούσια ιστορία. Από την πρώιμη ελλαδική περίοδο μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια πολλά είναι τα ευρήματα που δείχνουν ότι ο τόπος αυτός κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας διοικητικά άνηκε στην Κόρινθο. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής το χωριό πλήρωσε τον δικό του φόρο αίματος. 84 Λιμνιάτες εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Μάιο του 1944. οι κάτοικοι στη μνήμη τους, με δικά τους έξοδα, έχουν υψώσει ηρώο στο οποίο κάθε χρόνο τελείται Θεία Λειτουργία.


  Άλλος ένας λόγος για να επισκεφθεί κανείς το χωρίο είναι στις 2 Φεβρουαρίου όταν εορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου. Οι κάτοικοι χορεύουν γύρω από την εκκλησία και τραγουδούν παραδοσιακά αρβανίτικα τραγούδια ενώ την επόμενη μέρα όλο το χωριό επιδίδεται σε αγώνες δρόμου με… αυτοσχέδια πατίνια.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Λίμνες, χωριό ταυτόσημο με την κτηνοτροφία Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top