728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

  ΣΟΚ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ


  Μεζονετούπολη σε εδάφη προβληματικά
  Η επέκταση Ναυπλίου προς Νέα Κίο
  Του Γιωργου Λιαλιου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2009)
  Ποια κριτήρια καθορίζουν προς ποια κατεύθυνση θα επεκταθεί μια πόλη; Είναι κοινωνικά, αισθητικά, ή απλά το μέγεθος των πιέσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση; Στην περίπτωση της επέκτασης του Ναυπλίου προς τη Νέα Κίο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βασίστηκε... στην καταλληλότητα του εδάφους. Μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτει ότι η μεζονετούπολη που αρχίζει να δημιουργείται νότια του Ναυπλίου χτίζεται σε προβληματικά εδάφη. Και ζητά να πραγματοποιηθεί λεπτομερέστερη μελέτη της περιοχής, προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.
  Ομάδα επιστημόνων από το ΙΓΜΕ και το Γεωδυναμικό ερεύνησε το υπέδαφος του Ναυπλίου και μιας έκτασης 50 τ.χλμ γύρω από την πόλη, φτιάχνοντας το γεωλογικό, γεωτεχνικό, γεωφυσικό, γεωχημικό και υδρογεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής. «Το μεγαλύτερο μέρος του Ναυπλίου εδράζεται σε καλής ποιότητας εδάφη, ενώ δεν υπάρχουν μεγάλα σεισμικά ρήγματα στη γειτονική περιοχή. Η έρευνα δεν εντόπισε “κρυφά” ρήγματα, που να απειλούν άμεσα την πόλη», εξηγεί στην «Κ» ο σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κ. Β. Καραστάθης. «Το μόνο αξιοσημείωτο στοιχείο που βρέθηκε μέσα στην πόλη του Ναυπλίου είναι οι μεγάλες συγκεντρώσεις μολύβδου στο Παλαμήδι. Οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται... στις κανονιές που δέχθηκε η περιοχή κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης!», εξηγεί ο διευθυντής Γενικής Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων στο ΙΓΜΕ, κ. Παν Τσόμπος. Επίσης, όπως ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής Γεωφυσικής στο ΙΓΜΕ κ. Π. Κάρμης, η έρευνα υπέδειξε και ορισμένα ανεπηρέαστα από την υφαλμύριση μέρη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν.
  Η ιδιαιτερότητα
  Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο καθησυχαστικά όσον αφορά την περιοχή ανάμεσα στο Ναύπλιο και τη Νέα Κίο, όπου πρόσφατα επεκτάθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Ναυπλίου. «Στα εδάφη της περιοχής υπάρχει ένας συνδυασμός ιλύος, άμμου και ρηχού υδροφόρου ορίζοντα», εξηγεί ο κ. Τσόμπος. «Ο συνδυασμός αυτός θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα μπορούσε να παρουσιάσει φαινόμενα ρευστοποίησης στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού». Αν και οι επιστήμονες αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τα εδάφη της περιοχής ακατάλληλα προς δόμηση, ωστόσο επισημαίνουν ότι η ιδιαιτερότητά τους πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων. Και καταλήγουν ότι καλό θα ήταν να διερευνηθεί περαιτέρω η περιοχή, ενδεχομένως με μια μικροζωνική μελέτη. Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας, όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης συμπεριέλαβε εκτός από τη μελέτη των εδαφικών συνθηκών, των ρηγμάτων και σενάρια προσομοίωσης ισχυρών δονήσεων του ιστορικού παρελθόντος ώστε να υπολογιστεί και ποσοτικά η σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής.
  Η έρευνα του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής του έγινε στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης, πολυκλαδικής έρευνας του ΙΓΜΕ (χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ), η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτής μελετήθηκαν εκτός από το Ναύπλιο, η Δράμα, η Σπάρτη και οι Θρακομακεδόνες, συνολικά 200 τ.χλμ. «Με πυκνές δειγματοληψίες χαρτογραφήθηκαν σε κλίμακα 1:5.000 τα εδάφη των τεσσάρων αστικών και περιαστικών περιοχών, όσον αφορά τα γεωλογικά, γεωφυσικά, γεωτεχνικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά τους», εξηγεί ο κ. Στ. Παντελιάς, γεωλόγος στο ΙΓΜΕ. «Οι χάρτες αυτοί θα διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα επιστημονικά κέντρα, ώστε να αξιοποιηθούν», προσθέτει ο κ. Τσόμπος. «Τέτοιου είδους μελέτες είναι απαραίτητες ώστε να είναι οικονομικότερες οι παρεμβάσεις μας στις πόλεις, αλλά και για να γνωρίζουμε πώς θα γίνονται στο εξής οι επεκτάσεις των πόλεων».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΣΟΚ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top