728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Κυριακή, 26 Απριλίου 2009

  ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΔΩΡΑ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


  Δεν είχε δώρα για την Αργολίδα η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου αφού η ομιλία του στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ είχε καθαρά προεκλογικό περιεχόμενο απέναντι σε ένα ακροατήριο που έδειχνε να έχει ανάγκη για ψυχολογική τόνωση .Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει ως εξής
  «Φίλες και φίλοι,

  Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στο Ναύπλιο, στην όμορφη Αργολίδα. Την προικισμένη και την ευλογημένη από την ιστορία, το θεό και τη φύση γωνιά της πατρίδας μας, με τους άξιους ανθρώπους της. Στην κοιτίδα του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

  Είμαστε σήμερα εδώ, και για να ακουστούμε αλλά και για να αφουγκραστούμε. Για να μάθουμε από τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της βάσης μας, για να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Πάνω από όλα όμως, για να ανανεώσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης.

  Είμαστε όμως σήμερα εδώ, για να δηλώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, ένα βροντερό παρών στον επερχόμενο αγώνα.
  Έναν αγώνα, που μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι και αυτόν θα τον κερδίσουμε. Με τη συμμετοχή και των στελεχών της παράταξης αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, που πέρα και πάνω από τις εντυπώσεις που διαμορφώνονται, πιστεύουν ότι από αυτήν την Κυβέρνηση παράγεται ουσιαστικό και βαθύ έργο.

  Σε έναν αγώνα για μία καθαρή νίκη της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Κεντροδεξιάς παράταξης στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

  Για μια νίκη, που θα σηματοδοτήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα για την παράταξη και για το κυβερνητικό έργο.

  Γιατί όλα αυτά τα χρόνια - και σας μιλάω ως μέλος αυτής της Κυβέρνησης - και εμείς μάθαμε. Μάθαμε, ασκώντας και το δικαίωμά μας στο λάθος. Και πρέπει να σταθούμε απέναντί σας με πλήρη επίγνωση της αποστολής, που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και είναι οδηγός για τα επόμενα βήματά μας.

  Οδηγούμαστε όλοι μαζί σε μια νέα, νικηφόρα πορεία. Οδηγούμαστε προς μια νίκη, που θα επιβεβαιώσει, για μία ακόμη φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί το πλειοψηφικό ρεύμα του ελληνικού λαού.

  Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί, ότι ο τόπος μας είναι σε θέση να πορευτεί με αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με σταθερότητα και ασφάλεια για τους πολίτες.

  Φίλες και φίλοι,

  Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια εκδήλωση, η οποία έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Και αυτό, γιατί συμπίπτει με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατο του Ιδρυτή της παράταξής μας, του Εθνάρχη μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

  Αυτή λοιπόν, η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μονάχα το ξεκίνημα της πορείας μας προς τις ευρωεκλογές. Είναι και μια εκδήλωση αναφοράς, τιμής, αναγνώρισης, ευγνωμοσύνης στη μεγάλη αυτή εθνική προσωπικότητα, που επάξια κατέκτησε τον τίτλο του Εθνάρχη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

  Δεν είναι μνημόσυνο. Δεν τα χρειάζονται αυτά οι μεγάλες προσωπικότητες. Είναι εμβάθυνση στο αξιακό σύστημα που μας κληροδότησε.

  Ενός πολιτικού, που διέθετε ισχυρή ιστορική ενόραση. Ενστικτώδη ενόραση. Ένα βαθύ ένστικτο, που τον καθιστούσε διορατικό, που του επέτρεπε να βλέπει μέσα και πάνω από τη ροή και την εξέλιξη των γεγονότων, κάτι που απεδείχθη από τις δύσκολες, αλλά και ιστορικής σημασίας, επιλογές που έκανε για τον τόπο μας, με κορυφαία την ένταξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αισθανόταν τη διεθνή συγκυρία. Είχε αίσθηση της κίνησης των πραγμάτων γύρω του. Και η όλη του προσπάθεια κατέτεινε, στο να ισχυροποιήσει την ελληνική οικονομία, αλλά και τη διεθνή πολιτική παρουσία της χώρας μας.

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε επίσης εντιμότητα και ειλικρίνεια!

  Και η αναφορά στο πρόσωπό του αποτελεί ανάγκη, αν θέλουμε να έχει συνέχεια αυτό που τελικά η πολιτική χρειάζεται, που οι πολίτες απαιτούν: Διορατικότητα, προσήλωση στην κοινωνία και τον άνθρωπο, έντιμη, ειλικρινή, καθαρή σκέψη και αντίστοιχα καθαρό και ευθύ λόγο. Αυτό ζητούν οι πολίτες από εμάς. Και όχι μονάχα πρέπει να το τολμούμε. Είναι υποχρέωσή μας, να το κάνουμε.

  Αλλά πάνω απ΄ όλα, η προσωπικότητά του και η κληρονομιά του δίδασκε, τι σημαίνει προσήλωση και αφοσίωση στο δημόσιο καθήκον.

  Γιατί αυτό είναι που πρέπει να εμπνέει και εμάς, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας. Τους εξαίρετους εκπροσώπους σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και όλους μας, σε όποιο επίπεδο και εάν έχουμε ταχθεί από την ελληνική κοινωνία. Η αίσθηση του δημοσίου καθήκοντος. Η απάντηση μια μέρα στα παιδιά μας στο ερώτημα: «Τι κάνατε τότε εσείς ως γενιά, όταν ήσασταν εκεί; Ποιά καλύτερη Ελλάδα μας παραδώσατε από εκείνη που παραλάβατε, για να συνεχίσουν οι επόμενοι μετά από εμάς;» Έτσι απλά είναι τα πράγματα στην ιστορική εξέλιξη αλλά και αυτός είναι ο ρόλος των πολιτικών.

  Οι καιροί μπορεί να άλλαξαν αλλά το αξιακό σύστημα, πάνω στο οποίο βασίστηκε, η εμφάνιση, η αποδοχή από την κοινωνία, η παρουσία και η πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξακολουθεί να μας οδηγεί. Και αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθούμε, όλοι όσοι βρισκόμαστε στις τάξεις αυτής της παράταξης.

  Φίλες και Φίλοι,

  Το γνωρίζουμε όλοι, ότι ολόκληρος ο κόσμος αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε μια μεταλλακτική φάση. Συνταράσσεται και δέχεται τις πιέσεις από μία πρωτοφανή οικονομική, που εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε κοινωνική, κρίση.

  Μια οικονομική και κοινωνική κρίση, που επηρεάζει ήδη τα νοικοκυριά του τόπου μας, τον μέσο Έλληνα και την Ελληνίδα.

  Μια κρίση, η οποία κλιμακώνεται επιτείνοντας δομικά προβλήματα και δοκιμάζοντας τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

  Η κρίση από μόνη της πλέον θέτει σε αμφισβήτηση το οικονομικό, το κοινωνικό μοντέλο που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στον αποκαλούμενο ανεπτυγμένο κόσμο και ανοίγει το δρόμο για να βαδίσουμε στο μέλλον, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική.

  Κάποιοι αυτήν την ώρα επενδύουν πολιτικά - γιατί μόνον αυτό τους νοιάζει - στην καταστροφολογία και προσπαθούν, να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν ένα αίσθημα γενικευμένης απαισιοδοξίας. Το βιώνουμε καθημερινά, γιατί πάνω από όλα, πολίτες της Ελλάδας είμαστε.

  Κακήν όμως υπηρεσία προσφέρουν στον τόπο, που έχει ανάγκη τούτες τις ώρες από πολιτική σταθερότητα, συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο δράσης, πίστη και όραμα για το αύριο. Όλα αυτά, η μόνη πολιτική δύναμη που τα εγγυάται σήμερα, είναι η Ν.Δ., είναι η κυβέρνησή μας, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

  Απέναντι σε αυτήν την κρίση, η ελληνική κοινωνία, όπως αποδεικνύουν και οι προσφιλείς σε πολλούς δημοσκοπήσεις, εμπιστεύεται μονάχα την κυβέρνηση αυτή και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

  Εμπιστεύεται την κυβέρνηση, που έδειξε στην πράξη, τι σημαίνει πολιτική συνέπεια, πολιτικό θάρρος και πολιτική τόλμη.
  Εμπιστεύεται την κυβέρνηση, που αγωνίστηκε για να προασπίσει και να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, όταν άλλοι σε αλλοτινούς καιρούς είχαν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία.

  Εμπιστεύεται την κυβέρνηση, που τόλμησε να προχωρήσει σε βαθιές τομές, σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας, του τόπου μας, των παιδιών μας.

  Που τόλμησε με την Ολυμπιακή. Που τόλμησε με το ασφαλιστικό. Που δεν υπολόγισε το αποκαλούμενο - και κατ΄ εμέ ψευδεπίγραφο - πολιτικό κόστος, για να οδηγήσει την πατρίδα μας μπροστά.

  Για είκοσι ολόκληρα χρόνια καθόντουσαν κάποιοι αναπαυτικά στις καρέκλες της εξουσίας και δεν τόλμησαν να προβούν σε δύσκολες αποφάσεις και επιλογές για να αλλάξουν την πορεία αυτού του τόπου.

  Εμείς τολμήσαμε. Όσο και εάν αυτό δεν φαίνεται και δεν προβάλλεται. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

  Διαμορφώνουμε ένα νέο περιβάλλον, πιο ασφαλές για την εφαρμογή της πολιτικής μας. Και δεν διστάζουμε, να συγκρουστούμε κατά μέτωπο με όλες εκείνες τις αντιδραστικές δυνάμεις, που μας κληροδότησε η δεύτερη φάση της μεταπολίτευσης.

  Τολμήσαμε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα, που όλα αυτά τα χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο. Και το βιώσαμε, πάνω από όλα εμείς, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος.

  Γνωρίζουμε, ότι δεν είναι εύκολο. Παρ΄όλα αυτά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω. Και στέλνω ένα μήνυμα σήμερα από την Αργολίδα σε όλους εκείνους, που λυμαίνονταν το χώρο της υγείας όλα αυτά τα χρόνια: Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά τα συμφέροντα. Δεν τα είχαμε ποτέ δίπλα μας, ποτέ κοντά μας και ποτέ πίσω μας, είτε για να μας σπρώχνουν είτε για να μας προασπίζουν. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

  Αντιλαμβάνεστε, ότι δεν είναι εύκολος αυτός ο αγώνας. Γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν. Και έχει μεγάλη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, διότι ανέλαβε τη μεγάλη και σημαντική ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, στην πιο κρίσιμη στιγμή. Την ημέρα, που περνούσαμε τότε το κατώφλι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

  Εμείς δηλαδή το οραματιστήκαμε, με πρώτο τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, εμείς δουλέψαμε και προετοιμάσαμε την Ελλάδα για αυτό και οι άλλοι το εκμεταλλεύτηκαν. Χωρίς ποτέ να πιστεύουν στην υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Και πρέπει κάποτε να τη λέμε ξεκάθαρα. Να μην φοβόμαστε να λέμε τα πράγματα ως έχουν.

  Την εκμεταλλεύτηκαν την Ευρώπη. Και που την οδήγησαν την Ελλάδα; Γιατί αυτήν την Ελλάδα παραλάβαμε. Να είναι πρώτη στη διαφθορά και τελευταία στους δείκτες ανάπτυξης. Αυτή ήταν η Ελλάδα που παρέλαβε το 2004 η Νέα Δημοκρατία.

  Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται την κυβέρνηση που προασπίστηκε με πράξεις και όχι με λόγια τα συμφέροντα των πολλών και των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.

  Εμείς είμαστε κοντά στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η δε, παλιότερη ονομασία, που είχε η παράταξή μας ήταν «Λαϊκό Κόμμα». Εμείς είμαστε άρρηκτα δεμένοι με τις ρίζες μας και δεν τις προδώσαμε ποτέ. Είμαστε το κατεξοχήν λαϊκό προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα σε αυτή τη χώρα.

  Εμείς δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Είμαστε πάντα κοντά τους. Στους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους υπαλλήλους.

  Εμείς δεν είμαστε προϊόν της κομματοκρατίας. Τα στελέχη μας δεν φέρουν μονάχα τίτλους, ως αφισοκολλητές κάποιου κόμματος. Είναι άνθρωποι της κοινωνικής δράσης, της κοινωνικής συμμετοχής. Είναι άνθρωποι αυτοδημιούργητοι. Και πάνω από όλα άνθρωποι, που θέλουν αυτόν τον τόπο, να προοδεύει και να πορεύεται με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και σιγουριά το δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.

  Είμαστε ένα κόμμα, μια παράταξη ανοιχτή σε ολόκληρη την κοινωνία. Που δεν πιστέψαμε ποτέ στις διαχωριστικές γραμμές. Για αυτό είμαστε ένα κόμμα του ευρύτερου μεσαίου, κεντρώου χώρου.

  Δεν προδώσαμε ποτέ την ταυτότητά μας. Τη λαϊκή μας καταγωγή αλλά και το όραμά μας για αυτόν τον τόπο.

  Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας μικρύνει η επικαιρότητα. Να μας περιορίσει στα στενά της όρια, με τα μονοθεματικά δελτία.

  Εμείς προσπαθούμε για να κάνουμε αυτόν τον τόπο καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μέχρι τέλους. Και σε αυτόν τον ωραίο αγώνα δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Αλλά ούτε και εσείς μόνοι σας. Πρέπει να είμαστε πάνω από όλα αλληλέγγυοι και μέσα από σχέσεις συνοχής, ενότητας και ομοψυχίας, να παλέψουμε για τους στόχους μας.

  Η άσκηση της εξουσίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν ήταν εύκολη, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για ολόκληρο τον κόσμο. Η εξουσία όμως, για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν μας γοητεύει το όποιο αξίωμα που, είτε οι πολίτες, είτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μπορεί να μας αναθέτει.

  Εκείνο που μας ενθουσιάζει είναι, να βλέπουμε τις ιδέες μας να γίνονται πράξη και να φέρνουμε αποτελέσματα. Αυτή είναι η αποστολή κάθε γενιάς στο όνομα της εποχής της και της ίδιας. Να προχωρά τον τόπο και να τον κάνει καλύτερο.

  Και όσα ακούγονται στο όνομα του πρόσκαιρου, του εφήμερου και του στιγμιαίου, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποθαρρύνουν. Γιατί όλα αυτά έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της ζωής μας.

  Και εμείς που ασκούμε σήμερα την εξουσία, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι δεν θα αξιολογηθούμε με βάση το σήμερα και το τώρα αλλά από το τι επιπτώσεις θα έχουν οι πολιτικές που ακολουθούμε σε βάθος χρόνου για τις επόμενες γενεές.

  Του Χαρίλαου Τρικούπη του πήρε εκατό χρόνια για να του αναγνωρίσει η Ελλάδα σήμερα τη μεγάλη του συμβολή στο εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και να δώσει το όνομά του σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα όλων των εποχών. Ο ίδιος όμως πέθανε μόνος του στην Αγγλία και στις τελευταίες εκλογές δεν είχε καν εκλεγεί βουλευτής.

  Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε εμείς. Και να μην αγόμεθα και φερόμεθα από την ματαιοδοξία, που συνοδεύει πολλούς στην άσκηση της εξουσίας.

  Όπως σας είπα πριν εμείς ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τις λαϊκές μας βάσεις. Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την αγροτιά. Εμείς στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα.
  Όταν άλλοι βοηθούσαν το λεγόμενο κόμμα του χρηματιστηρίου να πλουτίσει, εμείς αντίστοιχα στη δικιά μας εποχή αυξήσαμε τις συντάξεις, θεσπίσαμε το ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας με τις επενδύσεις που φέραμε στη χώρα.

  Εγείραμε ένα ανάχωμα στην κρίση, γιατί τη είχαμε προβλέψει. Και γι΄ αυτό ακόμα αντέχει η Ελλάδα. Και μπορεί όλοι να μιλάμε για τη διογκούμενη οικονομική κρίση αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, ότι δεν την αισθανόμαστε στο βαθμό που την αισθάνονται άλλες χώρες.

  Χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ισλανδία, κατέρρευσαν. Και μπαίνουν υπό καθεστώς, όχι επιτήρησης αλλά απόλυτου ελέγχου από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

  Η ελληνική οικονομία καλά κρατεί. Και καλά κρατεί, γιατί είναι αυτή η Κυβέρνηση, που με σοβαρότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα καταφέρνει να ορθώσει αυτό το ανάχωμα απέναντι στην κρίση.

  Πέραν αυτών έχουμε άποψη και για τη διεθνή παρουσία της Ελλάδος. Ο Πρωθυπουργός τόλμησε να πει όχι στο Βουκουρέστι, τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και την ιστορική ευθύνη έναντι της ιστορίας και του ελληνικού λαού.

  Δεν κατασκευάζουν τα media την πολιτική. Φοβούμαι όμως, ότι την επηρεάζουν. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

  Η αλήθεια είναι, ότι η κυβέρνησή μας τολμά. Γιατί αυτή είναι η κληρονομιά της παράταξής μας, γιατί αυτή είναι η πολιτική μας ταυτότητα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

  Είναι η κληρονομιά της ευθύνης και όχι του λαϊκισμού.

  Είναι η πολιτική κληρονομιά της πολιτικής τόλμης και όχι της ευθυνοφοβίας.

  Είναι η πολιτική των μεγάλων δύσκολων αποφάσεων και όχι απλά της διαχείρισης της εξουσίας. Στους καιρούς μας και στην εποχή της παγκοσμιότητας δεν υπάρχουν πλέον μικρές ή μεγάλες χώρες. Υπάρχουν μικρές ή μεγάλες πολιτικές. Και αυτή είναι μια βασική θέση, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μας με την εποχή και τα μεγάλα προβλήματα.

  Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε αποτυχημένες πολιτικές. Και αυτό θα φανεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

  Η Ελλάδα δεν πείθεται πλέον από λαϊκισμούς και ρητορικές, που διαμορφώνονται ή εάν θέλετε τις απεργάζονται σε γραφεία δημοσκόπων και επικοινωνιολόγων.

  Η Ελλάδα διψά για τη γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης.

  Φίλες και φίλοι,

  Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τις προσπάθειες, που καταβάλλουμε σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή του τόπου.

  Οι Έλληνες πολίτες ζητούν σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα.

  Η ακατάσχετη εκλογολογία, που βαραίνει τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα, με την οποία το ΠΑΣΟΚ κυρίως, υποκαθιστά την δική του έλλειψη πολιτικής, διαμορφώνει ένα περιβάλλον ρευστότητας, αστάθειας και αβεβαιότητας, που ζημιώνει αυτήν την κρίσιμη περίοδο την οικονομία και την πατρίδα μας.

  Η κυβέρνησή μας εξελέγη για μια τετραετία, στο τέλος της οποίας θα κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα, που θα φέρει η πολιτική μας και με βάση την υλοποίηση του προγράμματός μας.

  Ο λαός διαθέτει και συλλογική μνήμη και συλλογική κρίση. Και η χώρα μας διαθέτει θεσμούς, τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε, που προβλέπουν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ας μη βιάζεται λοιπόν το ΠΑΣΟΚ. Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός.

  Φίλες και φίλοι,

  Τον τελευταίο καιρό ζούμε δυστυχώς στη σκιά της σκανδαλολογίας. Και όχι μονάχα στην Ελλάδα. Η εικόνα αυτή μεταφέρεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

  Η σκανδαλολογία που κυριαρχεί στο δημόσιο βίο εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και δεν έχει ως πραγματικό στόχο τη διαλεύκανση «σκοτεινών» -εντός ή εκτός εισαγωγικών- υποθέσεων.

  Εάν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι Έλληνες, αυτό το φαινόμενο που κυριάρχησε στο μεταπολιτευτικό μας βίο, που είναι η διαφθορά και που φαίνεται ότι έχει βαθιές ρίζες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το καταπολεμήσουμε.

  Η υπόθεση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης είναι εθνική υπόθεση. Και δηλώνει στην πράξη το σεβασμό όλων των πολιτικών δυνάμεων, απέναντι στο δημόσιο χρήμα και στον ελληνικό λαό.

  Δεν αξίζει στη σημερινή Ελλάδα αυτή η ζοφερή ατμόσφαιρα, που κάποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.

  Ζημιώνει την Ελλάδα και δυστυχώς μειώνει το διεθνές της κύρος.

  Εμείς το δηλώσαμε και το διατυμπανίζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Θέλουμε να πέσει φως, άπλετο φως, σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

  Θέλουμε εμείς πρώτοι απ’ όλους - και το έχουμε αποδείξει - να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε ευθύνες, εκεί όπου αυτές υπάρχουν.

  Και να είστε σίγουροι, ότι θα το πράξουμε, σεβόμενοι τη νομιμότητα και τους κανόνες της ηθικής, χωρίς τους οποίους η πολιτική χάνει το νόημά της.

  Δεν μπορούμε όμως και δεν θα επιτρέψουμε, να δεχτούμε την ισοπέδωση που επιχειρείται με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, που αποβλέπουν σε κομματική εκμετάλλευση.

  Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη Δικαιοσύνη, ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε τη συντονισμένη προσπάθεια, που γίνεται αυτή την περίοδο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την απαξίωσή της.

  Πρέπει να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στους θεσμούς. Τα παιχνίδια με τους θεσμούς θα μας βρουν μετωπικά αντίθετους. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους πυλώνες της Δημοκρατίας μας και να μην επιτρέψουμε, να γίνουν μέρος αδιέξοδων κομματικών αντιπαραθέσεων.

  Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, σε όποιο επίπεδο και εάν εκπροσωπούμε την παράταξή μας. Άλλοι θέλουν - και έχει αποδειχθεί από τη στάση τους στο παρελθόν - στα μέτρα τους τη Δικαιοσύνη, για προφανείς λόγους, που όλοι υποπτευόμαστε.

  Φίλες και φίλοι,

  Οι Έλληνες πολίτες, εμπιστεύονται και το δύσκολο αγώνα που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

  Γνωρίζουν, ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα χρεοκοπημένο, υποστελεχωμένο και διάτρητο στη διαφθορά δημόσιο σύστημα υγείας. Ένα σύστημα υγείας χωρίς αρχή και τέλος.

  Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο. Δεν επιλέξαμε το δρόμο της επιφάνειας, των εντυπώσεων, των εξωραϊσμών, των έργων βιτρίνας.

  Από την πρώτη κιόλας στιγμή πήραμε μια πολύ σημαντική και θαρραλέα πολιτική απόφαση. Θα χτυπήσουμε στην καρδιά την παθογένεια του συστήματος.

  Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που μου είπαν στην αρχή, «μην τα βάζεις με τα πιράνχας και τα τρωκτικά». Σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Τώρα είναι που διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για την εφαρμογή της πολιτικής μας. Και όσο και εάν τον τελευταίο καιρό δεχθήκαμε κάποιες επιθέσεις, αυτά δεν μας πτοούν.

  Τελικά θα τα καταφέρουμε. Διότι αυτούς που λυμαίνονταν τον ευρύτερο χώρο της υγείας δεν τους είχαμε ποτέ δίπλα μας, ποτέ κοντά μας. Βρεθήκαμε πάντοτε αντιμέτωποι στους μηχανισμούς της διαπλοκής.

  Αλλά ποιος τη δημιούργησε αυτή τη διαπλοκή; Μήπως υπάρχουν ευθύνες, που έρχονται από το παρελθόν; Μήπως τελικά η πολιτική που ασκήθηκε πριν από 15-20 χρόνια ήταν κάπως χαλαρή; Μήπως κάποιοι της εποχής εκείνης εκχώρησαν και παραχώρησαν συνταγματικές και λαϊκές εξουσίες σε εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία σήμερα αποβλέπουν στο να υποκαταστήσουν τη λαϊκή κυριαρχία; Δικιά μας η ευθύνη να αλλάξουμε τα πράγματα.

  Εμείς επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τη δύσκολη πραγματικότητα, να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα και να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα, που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της δημόσιας υγείας.

  Και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργού αυτού του ευαίσθητου και δύσκολου Υπουργείου, μου είπαν ότι κάθισα σε ηλεκτρική καρέκλα. Αλλά είναι το τελευταίο, που με νοιάζει εμένα αυτό, σας το λέω ξεκάθαρα.

  Εγώ είμαι πολιτικός, ταγμένος να υπηρετώ την κοινωνία από όποιο πόστο, μου αναθέτουν οι πολίτες. Δεν επέλεξα ποτέ θέση. Πάντοτε μου την ανέθεταν. Και έτσι θα συνεχίσω και στο μέλλον για όσο καιρό η κοινωνία κρίνει, ότι της είμαι χρήσιμος. Και αυτό ισχύει για όλους τους Έλληνες πολιτικούς. Δεν μπήκαμε να κάνουμε καριέρα δημοσίου υπαλλήλου στην πολιτική. Αν θέλαμε, τουλάχιστον εμείς που είχαμε δουλειά πριν μπούμε στην πολιτική, μέναμε εκεί. Δεν το κάναμε. Σε κάποια στιγμή το τολμήσαμε, μόνο και μόνο για να ανταποκριθούμε σε αυτό, που η εποχή και η κοινωνία ζητάει από εμάς.

  Και θα κριθούμε στο τέλος από τη δημόσια στάση μας, από την ηθική και πολιτική μας στάση αλλά και από την αποτελεσματικότητά μας.

  Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τόνισα ότι η Υγεία είναι εθνική υπόθεση. Αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αδιαπραγμάτευτη και συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

  Και η υποχρέωση αυτή, εκπληρώνεται μόνο μέσα από ένα πραγματικό, λειτουργικό και αποδοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στην κατεύθυνση αυτή, κινηθήκαμε.

  Τολμήσαμε και θεσπίσαμε ένα νέο Σύστημα Προμηθειών, που θωρακίζει τη διαφάνεια και εμπεδώνει τη χρηστή διαχείριση.

  Δημιουργήσαμε νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις με την υπογραφή της πρώτης, στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  Μια Σύμβαση, που καλύπτει οργανικά κενά και ενισχύει μισθολογικά τους γιατρούς μας. Μια Σύμβαση-τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  Προσλαμβάνουμε 5.500 νοσηλευτές και 4.500 γιατρούς με Νόμο, που ήδη πέρασε από τη Βουλή. Κάτι, που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στη λειτουργία του Συστήματος.

  Εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία μας και τις υποδομές τους. Λίγοι γνωρίζουν, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 120 εργοτάξια ανεπτυγμένα σε ολόκληρη τη χώρα.

  Αυτήν την περίοδο, ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας, Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, νέες νοσοκομειακές δομές.

  Μέσα σε 15 ημέρες από τώρα έρχεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα δώσει τέλος σε αυτήν τη εικόνα που μας κληροδοτήθηκε με τις ουρές στα νοσοκομεία.

  Και βέβαια τολμηρή και θαρραλέα η απόφασή μας να απαγορεύσουμε σε όλους τους δημόσιους χώρους το κάπνισμα. Και από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Και σε αυτό το μέτρο που παίρνουμε υπολογίζουμε στη σύμπραξη των ιδίων των καπνιστών. Γιατί πάνω από όλα αυτοί ξέρουν.

  Και όλα αυτά, έρχονται ως αποτέλεσμα του στρατηγικού μας σχεδιασμού στο χώρο της υγείας.

  Αλλά και στην Αργολίδα, αλλάζουμε το τοπίο.

  Ξεκολλήσαμε από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας το έργο της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Ναυπλίου. Ένα έργο, που περιλαμβάνει την κατασκευή πτέρυγας 1.600 τ.μ. σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο θα κατασκευαστούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στον 1ο όροφο Νοσηλευτική Μονάδα 21 κλινών.

  Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των οριστικών πινάκων διοριστέων από το ΑΣΕΠ.

  Για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, έχει παραχωρηθεί ο πρώτος όροφος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργολίδας, ένα χώρο που επισκέφθηκα λίγο πριν βρεθώ κοντά σας.

  Ο χώρος αυτός προσφέρει πραγματικά χρήσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, διαπίστωσα, ότι χρειάζεται άμεση στήριξη. Μια στήριξη, που θα την έχει.

  Όπως ήδη ανακοίνωσα σε δηλώσεις μου, προχωρούμε στην υπογραφή μιας Προγραμματικής Σύμβασης για την κάλυψη των απαραίτητων δαπανών και για την πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται.

  Έχουν όμως ολοκληρωθεί και σημαντικά έργα στην Αργολίδα.

  Κατασκευάστηκε ηλεκτρικός υποσταθμός μέσης τάσης του Νοσοκομείου Ναυπλίου.

  Ολοκληρώθηκε ο κτιριακός και ιατροτεχνολογικός εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων και των ιατρικών τμημάτων του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Λυγουριού.

  Ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Τριάδας.

  Έργα τώρα δε, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γενικό Νοσοκομείο του Άργους:

  • Προσθήκη ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος, συνολικού εμβαδού 1.450 τ.μ.

  • Διαμόρφωση της πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του Νοσοκομείου.

  • Επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Άργους με την απαλλοτρίωση παρακείμενων οικοπέδων.

  Τα τελευταία 4 χρόνια, το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 34 άτομα μόνιμο προσωπικό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (80%) είναι νοσηλευτές.

  Εντός του προσεχούς τριμήνου, αναμένονται 32 επιπλέον υπάλληλοι, 25 εκ των οποίων είναι Νοσηλευτές.

  Φίλες και Φίλοι,

  Όπως έχω τονίσει το έργο για την κοινωνία δεν σταματάει ποτέ. Και δεν οριοθετείται από τα στενά όρια βίου μιας ή πολλών κυβερνήσεων.

  Για όσους έχουν τη χαρά και τιμή να είναι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή το γεγονός αυτό είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Σε ένα στόχο αποβλέπουμε όλοι. Στο να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη και την προσδοκία του ελληνικού λαού.

  Ο Πρωθυπουργός, σας διαβεβαιώνω, ότι είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Και εμείς, αλληλέγγυοι, κοντά του.

  Εγγυητής ο ίδιος της ενότητας της παράταξής μας, την οποία όλοι μας έχουμε την ευθύνη να δυναμώνουμε, να ενισχύουμε και να θωρακίζουμε.

  Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αυτήν την ενότητα της παράταξης να τη διασαλεύσει. Είμαστε όλοι εγγυητές της. Από το τελευταίο μέλος της παράταξης μέχρι τον ίδιο τον αρχηγό μας.

  Εμείς ως κυβέρνηση, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το καλό του τόπου και όχι αυτό που επιβάλουν βραχυπρόθεσμες πολιτικές, εκλογικές σκοπιμότητες.

  Αυτή η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της αποστολής και της πολιτικής της ευθύνης.

  Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την πολιτική παράδοση που εκπροσωπούμε και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό.

  Το εγγυάται ο Κώστας Καραμανλής και το εγγυόμαστε μαζί του κι όλοι εμείς, που τον στηρίζουμε έμπρακτα καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις.

  Συνεχίζουμε με την ίδια ορμή στον αγώνα που καταβάλλουμε για τη δημιουργία της Ελλάδας, που αξίζει στα όνειρα μας. Της Ελλάδας, που αξίζει στα παιδιά μας.

  Συνεχίζουμε μαζί στο δρόμο της ευθύνης και της συνέπειας για το αύριο της πατρίδας μας.

  Συνεχίζουμε μαζί σε ένα νέο κύκλο διακυβέρνησης για να ολοκληρώσουμε τις βαθιές τομές, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν μια υπερήφανη και πρωταγωνίστρια Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό.

  Συνεχίζουμε με οδηγό τον Κώστα Καραμανλή, για μια καθαρή νίκη στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

  Για την αλήθεια, για τη Δημοκρατία και για την Ελλάδα.

  Εμπρός λοιπόν, σε αυτόν τον ωραίο αγώνα, όλοι, ενωμένοι, αλληλέγγυοι.

  Πλησιάζει η ημέρα των ευρωεκλογών. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι εθνικές εκλογές. Εμείς πιστεύουμε, ότι θα είναι στο τέλος της τετραετίας, γιατί αυτός είναι ο ορίζοντάς μας. Αλλά οψέποτε αυτές γίνουν εμείς θα είμαστε όλοι, αλληλέγγυοι, δυνατοί, ενωμένοι στην πρώτη γραμμή, για να καταγάγουμε μία ακόμα νίκη στο όνομα της παράταξης, στο όνομα της πατρίδας, στο όνομα όλων ανεξαίρετα των Ελλήνων.

  Σε αυτό το πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης σας καλώ να σταθούμε όλοι στην πρώτη γραμμή και δίνοντας τη μάχη της προόδου και της ανάπτυξης στην πατρίδας μας.»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΔΩΡΑ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top