ypaithros.gr

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Κρανίδι : Οταν το χαρουπομελο κερδίζει έδαφος και σαν φαρμακευτικό προϊόν !!!

Πριν δύο χρόνια στην Μελισσοκομία Μπαιρακτάρη στο Κρανίδι αντιλήφθηκαν ότι το μέλι από ανθό χαρουπιάς που είχε μείνει στις κυψέλες για να έχουν οι μέλισσες τον χειμώνα ήταν πολύ παραπάνω από όσο προβλεπόταν και αποφάσισαν να τρυγήσουν.
Απο εκεί και πέρα οι εκπλήξεις ήταν ιδιαίτερα
ευχάριστες και σίγουρα άνοιξαν νέους ορίζοντες. Ο Μάκης Μπαιρακτάρης θα μας τονίσει ότι με την πρώτη εξέταση του μελιού που είχαν δημιουργήσει οι μέλισσες από τις χαρουπιές της περιοχής : «αποδείχθηκε ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες αφού είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο. Εχει το χρώμα του μελιού που έχει το μέλι της καστανιάς και έχει την δική του ξεχωριστή γεύση».
Την πρώτη χρονιά, δηλαδή μετά το τέλος Νοεμβρίου του 2014, θα έχουν μία παραγωγή πεντακοσίων κιλών από μία έκταση στην οποία περιλαμβάνονται περίπου δύο χιλιάδες χαρουπιές.
Συσκευασμένο σε κουτιά του μισού κιλού το μέλι χαρουπιάς θα βρεθεί σε καταστήματα γκουρμέ  του Λονδίνου μέσω ενός Άγγλου που προμηθεύει Αγγλικά καταστήματα με προϊόντα που δεν πωλούνται σε Σούπερ Μάρκετ!!!
Από εκει και πέρα τα πράγματα γίνονται και πιο εύκολα αφού στην Μελισσοκομία Μπαιρακτάρη έχουν στόχευση να προωθήσουν το μέλι χαρουπιας και το 2015 η παραγωγή φτάνει τα οκτακόσια κιλά με τα πεντακόσια από αυτά να ακολουθούν το δρόμο για την Αγγλία και τα υπόλοιπα την εγχώρια αγορά και να γίνονται ανάρπαστα
Στο φινάλε της συζήτησης ο Κος Μπαιρακτάρης μας επισημαίνει ότι η χαρουπιά αναπτύσσεται μόνο σε μέρη με λίγη υγρασία όπως η Ερμιονίδα όπου σε μία καλή χρονιά με ελάχιστες βροχές η παραγωγή φτάνει τους πεντακόσιους τόνους ενώ άλλες περιοχές είναι η Κυνουρια και το Νότιο μέρος του Ηρακλείου . Λεπτομέρεια σημαντική: Το χαρούπι σαν προιόν καταλήγει στην Κύπρο όπου γίνεται επεξεργασία και μετατροπή σε χαρουπάλευρο και από εκεί στην Αμερική..