Εφημερεύοντα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

ΣΕΚ Επιδαύρου : Πορεία προς την επιτυχία μέσα από νέες εμπειρίες

Όταν τον Φλεβάρη του 2015 δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου ή αλλιώς ΣΕΚ Επιδαύρου σίγουρα το εγχείρημα αντιμετωπίσθηκε με αρκετή δόση καχυποψίας και αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα και την στήριξη που μπορούσε και έπρεπε να δώσει σε επαγγελματίες. Όταν όμως πάνω στην διετία η πρώτη «φουρνιά» εκπαιδευόμενων
κατάφερε να παρασκευάσει το γνωστό τυρί έμενταλ  τότε αρκετοί κατανόησαν ότι αυτή η Σχολή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση γνώσης σε ένα επάγγελμα που θα τους άρεσε και θα πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν.   Στο σύνολο της η Σχολή απασχολεί 104 άτομα στα τέσσερα τμήματα που διαθέτει ενώ το τμήμα τυροκομίας  παρακολουθούν είκοσι πέντε άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα τριάντα άτομα που μάλιστα δεν είναι όλα από την Αργολίδα. Ενώ η πρώτη χρονιά ξεκίνησε με μαθητές από την Αργολίδα η επόμενη τάξη συγκροτήθηκε από άτομα εκτός Αργολίδας που έβαλαν σαν στόχο την απόκτηση του πτυχίου και έχοντας βάλει στην άκρη ένα χρηματικό ποσόν ή κάνοντας προσωρινές εργασίες μένουν στην Αργολίδα παρακολουθώντας τα μαθήματα. Η Διευθύντρια της Σχολής Κα Αντωνοπούλου αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά των μαθητών της Σχολής θα μας αποκαλύψει ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημα οι πρώτοι ήταν παιδιά που οι γονείς τουςέχουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και κατανόησαν την ανάγκη να διευρύνουν το πεδίο των γνώσεών τους και να ανοίξουν νέους ορίζοντες
Η εκπαιδευτικός Αγγελική Τάρλα (Χημικός) αναφερόμενη στην κατασκευή στην κατασκευή του τυριού έμενταλ θα εξηγήσει ότι ήταν πρόκληση για όλους και ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία ενώ παράλληλα ήδη όλη η Σχολή κινείται σε άλλες κατασκευές όπως το κρασοτύρι και το λαδωτήρι . Γεύσεις πρωτότυπες που στην αρχή αντιμετωπίσθηκαν με δισταγμό από τους μαθητές αλλά στη συνέχεια έγιναν τρόπος δημιουργίας και ήδη αναζητούνται νέες δημιουργίες. Κάποιες από αυτές θα τις βρούμε στις τυροκομικές μονάδες που έχουν και θα αποτελούν προσφορά στο καταναλωτικό κοινό και στην οικονομία αφού μπορεί με νέα ποιοτικά προϊόντα να βγούνε στις αγορές του εξωτερικού Το στοίχημα πλέον για τους μαθητές είναι η επανάληψη της παρασκευής έμενταλ μαζί με άλλα τυριά ενώ για τους εκπαιδευτικούς η υπέρβαση των προβλημάτων και η αναζήτηση νέων υποστηρικτών της προσπάθειας με την μορφή χορηγίας αφού μόνο έτσι μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες