Εφημερεύοντα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Θολο το τοπίο στην αγορά των θερμοκηπίων της Αργολίδας- Οι μικροί αποχωρούν και οι μεγάλοι ελπίζουν

Πάνω από εκατό(124) είναι οι μονάδες θερμοκηπίων που λειτουργούν στην Αργολίδα με τις περισσότερες από αυτές  να έχουν καταγραφεί κυρίως στην περιοχή της επαρχίας Αργους και να λειτουργούν με τυπική καλλιέργεια. Κάποιες άλλες λειτουργούν με υδροπονία ενώ τριάντα μονάδες θερμοκηπίου λειτουργούν με πυρήνα. Στο σύνολο των εκατόν
είκοσι περίπου θερμοκηπίων που έχουν καταγραφεί λίγα είναι αυτά που κινούνται με σύγχρονες μεθόδους και στοχεύουν στην αγορά χρησιμοποιώντας ότι πιο σύγχρονο σε τεχνολογία. Αυτές οι μονάδες είναι οι επιχειρήσεις που  πέρασαν και περνούν την μεγάλη τρικυμία με τα capital control και  προσπάθησαν να μην επηρεασθούν σε καταλυτικό βαθμό. Οι υπόλοιπες μικρές μονάδες που έχουν σαν είδος καλλιέργειας την ντομάτα το αγγούρι και άλλα κηπευτικά διοχετεύουν την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές και φέτος αναγκάσθηκαν όπως δηλώνουν να προσαρμόσουν τις τιμές τους στις ανάγκες της εποχής αφού η φετινή χρονιά θεωρείται η χειρότερη όλων όσων περάσαμε τα τελευταία χρόνια.
Προβλήματα
Στην αναζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μεγάλες μονάδες θερμοκηπίων μιλήσαμε με τον Χρήστο Πιτσάκη ιδιοκτήτη μίας τέτοιας μονάδας που δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά της Πελοποννήσου και κατά δεύτερο λόγο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι που η Αργολίδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό τον τομέα; Ο μικρός κλήρος, η ποιότητα και η ποσότητα του νερού αλλά και η έλλειψη προσωπικού (!!!) αποτελούν τα βασικά προβλήματα Απασχολώ πάνω από πενήντα άτομα εδώ στο θερμοκήπιο δηλώνει ο Κος Πιτσακης και σας δηλώνω ότι βρίσκω με δυσκολία εργατικά χέρια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.  Στα προβλήματα προστίθενται και οι κλιματολογικές συνθήκες αφού η Αργολίδα με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι αλλά και τις χαμηλές το χειμώνα δεν ευνοεί την ανάπτυξη της λαχανοκομίας. Η αμφισβήτηση και οι επιφυλάξεις του καταναλωτικού κοινού απέναντι στα προϊόντα θερμοκηπίου ήταν δεδομένη από παλιά . Στο καταναλωτικό κοινό το ποσοστό των διακινούμενων  προϊόντων από θερμοκήπια δεν ξεπερνά το 7% της συνολικής ποσότητας .Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και οι παραγωγοί ακόμα περισσότερο ,δηλώνει ο Κος Πιτσακης .Υπάρχουν πλέον συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων
Μέλλον 
Στη δεκαετία του 80 -90 και ίσως λίγο νωρίτερα τα φυτώρια ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια αλλά το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τι προσδοκίες που γεννήθηκαν προσωρινά αφού η έλλειψη τεχνογνωσίας ήταν το βασικότερο πρόβλημα που οδήγησε πολλούς να εγκαταλείψουν την προσπάθεια .Τότε υπήρχε το χρήμα άφθονο ,σχολιάζει ο Κος Πιτσάκης αλλά δεν υπήρχε γνώση. Τώρα που έχουμε κάνει την γνώση κτήμα μας δεν υπάρχει πλέον το χρήμα Για να προχωρήσουμε δεν αρκεί μόνο το χρήμα η μόνο η γνώση. Απαιτούνται και πολλά άλλα στοιχεία όπως η έλλειψη υποδομών. Η στόχευση ενός θερμοκηπίου που είναι η παραγωγή άριστου προϊόντος σε χαμηλή τιμή περνά αναγκαστικά μέσα από την τεχνολογία για να μπορεί η μονάδα να είναι ανταγωνιστική. Το σόκ που ξεπεράσθηκε το δημιούργησε  η εφαρμογή του capita control αφού τα παραγόμενα προϊόντα προέρχονται από εισαγόμενους σπόρους κατά 95% !!! και έπρεπε να βρεθούν τρόποι για να μην δημιουργηθεί κενό που θα οδηγούσε τις επιχειρήσεις σε περιπέτειες.
Παράδοση
Αν όλα αυτά αποτελούν την  μία όψη του νομίσματος υπάρχει και η άλλη που αφορά τις μικρές μονάδες θερμοκηπίων που φαίνεται να ταλανίζονται μέσα στην κρίση και να περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις για το φορολογικό και ασφαλιστικό . Ο Άγγελος Τράκας είναι ένας νέος άνθρωπος που συνεχίζει την εργασία που άρχισε ο πατέρας τους πριν μία δεκαετία και με προσεκτικά βήματα προσπαθεί να την κρατήσει όρθια. Καλλιεργητής ντομάτας στο θερμοκήπιό του έχει βάλει στόχο να καλλιεργεί ντομάτα και ρίχνει όλο το βάρος στον έλεγχο των φυτοφαρμάκων ώστε το τελικό προϊόν να μην έχει κανέναν πρόβλημα και να διατηρεί με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών του. Όταν πρωτομπήκε σε αυτό τον κλάδο οι φίλοι του τον συμβούλευαν να τα παρατήσει αλλά δεν τους άκουσε. Κατανόησε ότι το κόστος ήταν ιδιαίτερα ακριβό αλλά παρακάμπτοντας την τεχνολογία που προσπάθησαν να του επιβάλλουν  και μειώνοντας τα φυτοφάρμακα μπόρεσε να ελέγξει τα έξοδα και να ισορροπήσει. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλά και μπορούν να πάνε καλύτερα, Οι φίλοι μου λέει ο Αγγελος Τράκας σιγά σιγά αρχίζουν και εγκαταλείπουν  και ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες αφού το κόστος συνεχίζει και ανεβαίνει .Σε τέτοια φυτώρια χρειάζεται αγρανάπαυση και άλες κινήσεις που ανεβάζουν τα κοστολόγια. Πιστεύω ότι η ιδανικότερη καλλιέργεια είναι η ντομάτα. Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά αλλά ήμασταν  έτοιμοι και έτσι στην λαϊκή στην Αθήνα πιέσαμε τις τιμές προς τα κάτω προκειμένου τώρα που η αγοραστική δυνατότητα είναι περιορισμένη. Σίγουρα όλα αυτά δεν συνθέτουν και το καλύτερο σκηνικό για το αύριο και το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων