728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

  Περιφέρεια Πελοποννήσου:Παγκόσμιας ημέρας κατά της παιδικής κακοποίησης

  Στα πλαίσια της 19ης Νοεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας κατά της παιδικής κακοποίησης η κοινωνική λειτουργός της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δήμητρα Παπούλια σε συνεργασία με την Κοινωνιολόγο Φωτεινή Τραχανά του  Κέντρου Πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ» σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης πραγματοποίησαν βιωματική δράση κατανόησης των δικαιωμάτων των παιδιών στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου.

  Κατά τη διάρκεια της βιωματικής δράσης,  δόθηκε η ευκαιρία σε κάθε παιδί να αναπτύξει  δεξιότητες και τρόπους επικοινωνίας ώστε  να εκφράσει συνειδητά τις ανησυχίες του, τις ανάγκες του , τις επιλογές του.
  Τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου
  συζήτησαν  και  ζωγράφισαν  για τα δικαιώματα τους και τα συναισθήματά κατά τη βίας : «Ως παιδί έχω δικαίωμα, να με αγαπούν  και να με φροντίζουν η μαμά και ο μπαμπάς,
  να έχω φαγητό, ρούχα σπίτι,  να μεγαλώνω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια
  να πηγαίνω σχολείο, να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο να παίζω,
  να λέω τη γνώμη μου, να είμαι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά
  να μεγαλώνω  με αθωότητα και ανεμελιά, ….»
  Συγχαίροντας τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς  του 4ου Δημοτικού  Σχολείου  και βλέποντας τις ζωγραφιές των παιδιών  καλώ όλους εσάς  που είστε κοντά σε ένα παιδί από όποια θέση και αν βρίσκεστε :
  Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου να ευαισθητοποιηθούμε κατά της παιδικής κακοποίησης. Να μιλήσουμε και να καταγγείλουμε κάθε μορφή βίας που συμβαίνει όλο τον άλλο χρόνο στα παιδιά γιατί:
  Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Τα παιδιά  κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους αλλά και  από αγνώστους.
  Η κακοποίηση και η παραμέληση των παιδιών περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης και σεξουαλικής παραβίασης .Υπολογίζεται ότι μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια
  Η εφαρμογή και αποδοχή της σωματικής τιμωρίας σχετίζεται άμεσα με τη στάση και τις αντιλήψεις των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα ως προς τους τρόπους ανατροφής των παιδιών.
  Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρονται  στις Αρχές δεν φτάνουν το 1%.
  Ας μη μένουμε  σιωπηλοί στη βία …
  Η  Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας ως αρχή και αξία ότι:
  «Τα Παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας»
  δια των αρμοδίων υπηρεσιών της σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και σε συνεργασία με τις τοπικές Εισαγγελικές αρχές, τους Δήμους μέσω των ομάδων προστασίας ανηλίκων , τα Αστυνομικά Τμήματα, ενημερώνεται, συνεργάζεται και διενεργεί κοινωνικές έρευνες για κάθε υπόθεση παιδικής κακοποίησης
  Όταν διαπιστώνετε ότι ένα παιδί κακοποιείται καλέστε επώνυμα και ανώνυμα στα τηλέφωνα :
  Υπηρεσίες Περιφέρειας Πελοποννήσου:
  Αργολίδα 27523 62229
  Αρκαδία   2710  234456
  Κορινθία  27413 63317
  Λακωνία   27313 63234
  Μεσσηνία  27213 61369
  Εισαγγελίες Ναυπλίου Τρίπολης Σπάρτης Κορίνθου και Καλαμάτας
  Σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας
  Σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  Εθνική Γραμμή Προστασίας του ΕΚΚΑ 1107
  Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS  1056
  Ένωση Μαζί για το Παιδί  11525
  ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ
  ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  & ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  ΦΑΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Περιφέρεια Πελοποννήσου:Παγκόσμιας ημέρας κατά της παιδικής κακοποίησης Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top